27.3.11

Το τεφτέρι δίνει τη λύση

  
Κόντρα στο πνεύμα και το ρεύμα της εποχής, σκέφτομαι συνεχώς πως θα ξοδέψω «δημιουργικά» ότι ευρώ τολμήσει να εισβάλει ευθαρσώς στο πορτοφόλι μου. Γεμάτη ντουλάπα, φορτωμένη βιβλιοθήκη, ασφυκτιούσα παπουτσοθήκη, αλλά πάντα κάτι λείπει. Μπορεί λοιπόν να έχω χέρια σουρωτήρια, τσέπες «τρύπιες», αλλά είμαι οργανωτική. Όλα κι όλα.

Τρία χρόνια πριν, απέκτησα πρόσβαση στο πλαστικό χρήμα. Λογική και σύνεση ήταν οι προϋποθέσεις που τότε, για το καλό μου, τις τηρούσα. Σκεπτόμενη ορθολογικά και θέλοντας να είμαι τυπική, με το κούτελο καθαρό, πληρώνω σχεδόν ανελλιπώς όλο το ποσό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε μήνα. Να ξέρεις, το μεγαλύτερο λάθος στην διαχείριση των πιστωτικών καρτών είναι η Ελάχιστη Καταβολή. ΟΧΙ, η τράπεζα δεν είναι ελαστική με τα έξοδά σου, ΟΥΤΕ φιλική προς τον καταναλωτή. Θα τα πάρει, και με το παραπάνω, με τον Φόρο Κεφαλαίου που αδιάφορα φιγουράρει ανάμεσα στις επιτυχημένες αγορές σου.

Ιδού πως θα οργανωθείς για να μην χαλάς ούτε ευρώ σε επιπλέον φόρους, μόνο σε ανελέητο shopping.

Διάλεξε ένα διακριτικό σημειωματάριο ή τετράδιο που δεν θα τραβάει το βλέμμα των γονιών, του φίλου, της γιαγιάς κλπ. Για τους ρομαντικούς ή κλασσικούς υπάρχει το moleskine, για internet geeks ένα blog με ρυθμίσεις ασφαλείας, κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Προσωπικά, διάλεξα ένα απ΄ τα σημειωματάρια που κληρονόμησα κατά την σύντομη παραμονή μου στο δυναμικό της DKNY. Σκληρό δερμάτινο εξώφυλλο, αγαπημένο μαύρο χρώμα και διακριτικό λογότυπο. Μέχρι σήμερα, φιλοξενεί wish lists, μηνιαίο income, outcome και έξτρας (δώρα γιορτών κλπ), ενώ έχει ταξιδέψει και στο Λονδίνο.


Ακόμα, μερικά tips για να έχεις και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο.
  • Πριν πεινάσεις, μαγείρεψε:Καθημερινά, κατέγραψε τις αγορές που πραγματοποιείς με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ειδικά με την χρεωστική, μπορεί να ξεχαστείς και όταν πας για ανάληψη να βρεθείς προ εκπλήξεως!
  • Προσοχή στις δόσεις:Αφιέρωσε στην πιστωτική κάρτα τουλάχιστον 24 σελίδες. Κάθε σελίδα αντανακλά ένα μήνα του έτους. Οι δικές μου έχουν ως τίτλο μήνα + χρονολογία, καθώς και 3 στήλες. Μια για το προϊόν που αγόρασες, μια για την δόση στην οποία βρίσκεσαι και μια για το ποσό της δόσης. Έτσι, μόλις πραγματοποιήσεις μια αγορά με δόσεις, τρέξε γρήγορα στο ημερολόγιο και αντέγραψε την δόση σε κάθε μήνα. Θα έχεις μια σαφή εικόνα για το ποσό που είσαι διατεθειμένη/ος να ξοδέψεις τους επόμενους μήνες.

Αυτές οι δύο συμβουλές είναι το κερασάκι στην τούρτα των τραπεζικών καρτών. Μην ξεχνάς τα κλασσικά. (Συνέπεια στις ημερομηνίες πληρωμής κ.α.) Ο καλοπληρωτής πάντα ανταμείβεται, γι’ αυτό αντιμετώπισε την πιστωτική κάρτα ως μέσο πρόωρης αγοράς –μέχρι δηλαδή να πληρωθείς ή να πάρεις το χαρτζιλίκι- και όχι ως ευκαιρία απεριόριστων αγορών.

Τα υπόλοιπα σε προσεχές επεισόδιo.

3 σχόλια:

  1. είναι όντως ένα θέμα η πιστωτικές, αν και νομίζω πως αν βρεθεί μια στα χέρια μου δεν θα βγεί σε καλό :ρ
    πολυ ενδιαφέρον το blog!

    xoxo

    http://limonspective.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. egw eutuxw mexri stigmhs thn exw glitwsei....mia pou vazw mesa mia fora sta 300 xronia.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hahahhahha eisai thea! kai POLY organotiki ofeilo na omologiso ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή